2015. január 26., hétfő

Az Olympus istenei - Book tag


Vicky3 hívott meg a következő booktagre. Gondoltam mi lehetne ennél jobb módszer arra, hogy újra életet leheljek a szunnyadó blogomba.
Mivel hat évig tanultam latint eléggé elmélyültem a görög-római hitvilágba (meglepő bejelentés: a rómaiak lekoppintották a görögöket) és nagyon szerettem világ életembe. Volt középsulis koromban egy füzetem is amiben gyűjtögettem minden újabb és újabb zabigyereket, leszármazottat, ki kinek unokatesója helyzeteket.
Sose felejtem el, egy kedves ismerős pár (ekkor már fősulis voltam) közösen megalkotta olvasásaiból a görög istenek családfáját. Hihetetlen mennyiségű munka volt benne, egészen megdöbbenve, ámulva tanulmányoztam.
Bár Vickyt olvasva nagyokat bólogattam, igyekszem nem koppintani tőle, és igyekszem nem HP karaktereket hozni mindegyikre :-)
S ha már szembejött velem, hogy a könyveimet hozzájuk köthetem, jöjjenek hát az én görög isteneim (Képek a Hercules című Disney mese karakterei alapján)
Zeusz
Az istenek és a mindenség királya, az ég és a villámok ura
Nevezd meg a kedvenc vezetőd, legyen jó vagy rossz: Wrath a Fekete Tőr Testvériség királya. (J.R.Ward: Éjsötét Szerető)
Nem akarja, nagyon nem. Aztán kénytelen elvállalni a posztot, de jó király akar lenni, meg Testvér, meg férj és minden egyszerre. Csakhogy, mint a mondás tartja egy fenékkel két lovat...
Aztán tizenegynéhány kötet alatt szép lassan kiváló vezetővé válik. Le a kalappal előtte.Héra
a házasságot és a születést védelmező istennőNevezd meg a legjobban működő házasságot, amiről olvastál: 
Nos, a Sisterland c. könyvet hoznám, mert nagyon szuperül működik minden. Reggel apu ellátja a gyerekeket míg anyu zuhanyoz, mindenre megvan a kis rutin. Apu a logikus, anyu intuitív, bár nem akar. Szerettem őket, de aztán ugye nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy kellene... viszont! amiért mégis idehoztam, az az, hogy a zökkenőn olyan módon lendülnek túl, ami egészen meglepő.
Sajnos a legtöbbször inkább ellenpéldát írnak a könyvekben, ahol házaspárokat látunk.
(Nem ér mindenre FTT-t hozni sem, akkor Vishous-t és Jane-t hoznám.)


Démétér
a földművelés és a termékenység istennője

Nevezd meg azt a könyvet, ahol legszívesebben lapáttal kergetted volna el az istennőt, vagyis, ahol idegesített a gyerek karakter:
Renesmée! Tudom, hogy Vicky is őt hozta, de ez valami borzalmas gyerekkarakter. A hideg is ráz tőle... brrr... (Stephenie Meyer: Breaking Dawn)Poszeidon
a Tenger és a földrengések isteneEgy könyv, amin annyit sírtál, hogy egy kisebb papírzsepi-gyártó cég egyhavi bevételét biztosítottad. 
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek. 
Természetesen hozhatnám a Csillagainkban a hibát, de ez volt, ami sokkal mélyebb nyomot hagyott. Napokkal később is elérzékenyültem, ha rágondoltam.

Dionüszosz
a bor és mámor megtestesítője, aki értett a mezőgazdasághoz és termékenységet is hozhatottEgy könyv, ami mellett nem tudtad megállni, hogy ne egyél/igyál valamit.
Jennifer Crusie: Fogadj rám
Egy az életet faló, enni szerető csajsziról lévén szó egy csomó süti, édesség, finomság érzékletesen leírva... mmm... megeszem gyorsan a maradék vörösáfonyámat és utána folytatom...
Apolló
a Nap és a költészet, a jóslás, a zene, a tánc, a gyarmatosítás, a művészetek és az íjászat istene Nevezz meg egy könyvet, amit csak és kizárólag napfényben, biztonságban, árnyékoktól és ijesztő elemektől mentesen mersz olvasni!
Stephen King: A ragyogás... King ért az ilyesmihez. Különösen félelmetesek a bomlott elmék a könyveiben, de azért az Állattemetőtől és az AZtól is feláll a szőr a hátamon.
Artemisz
a Hold és a vadászat szűz istennője, ő segít a szülésnél és védelmezi a nőket és a gyermekeketNevezz meg egy igazi badass főhősnőt, aki nem várná meg a szőke herceget fehér lovon, hogy megmentse, hanem ő menne a sárkány elé. 
Rögtön Cat jutott eszembe. Cat&Bones sorozat főhőse nem picsog. Talpraáll és akár egyedül is feltalálja magát. Bones ha lehet ront a helyzeten, a csak-azért-is-megmutatom nagyon működik főhősnőnkben. Imádom a karaktert s a könyveket is.
(Jeaniene Frost: Félúton a sírhoz)Pallasz Athéné
a bölcsesség és az igazságosság istennője Egy könyv, ami teljesen a csőbe tudott húzni téged, hogy aztán a végén egy óriásit koppanhass. 
Kevésszer koppanok igazán nagyot (leszámítva a vörös esküvőt, de nem akarok spoilerezni, így aki olvasta, tudja.)
DE aki abszolút csőbe húzott az Bleeding Bride. A Fekete Fivérei nem semmi könyv. Sokáig emésztős-folyton agyalós, de a végső bizonyosságot maga az írónő adta meg a gyanúmhoz. Érik egy újraolvasás... apropó.

Hermész
az istenek hírnöke, a pásztorok, utazók, kereskedők istene, az ékesszólás, az irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezőjeEgy könyv, ami elviselhetetlen vágyat ébresztett benned az utazásra.  
A fájdalom szépsége... Ausztráliába régen szeretnék eljutni. A könyv felcsigázta az érdeklődésemet. Nem is sejtettem, hogy ekkora léptékben termelnek bort, s hogy mennyi gyönyörű oldala van az amúgy jórészt kietlen pusztaságokból álló országnak. (Vágyam még San Francisco, London, Dublin és vissza Szentpétervárra...)

Héphaisztosz
az istenek kovácsa, a tűz és vulkánok istene, a mesteremberek védelmezője


Melyik az a tárgy az olvasmányaidból, amit az életben is szívesen használnál.
Hermione időnyerője.
Van egy, de sajnos nem működik.
(J.K.Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly)

Árész
a háború istene, az értelmetlen vérontás és kegyetlen öldöklés megtestesítőjeA "leglátványosabb" csata, amit eddig olvastál.
George R.R.Martin tollából gyakorlatilag bármelyik. Nagyon tud írni az ember...
Ha közelebbit szeretnék, akkor Rozsnyai János: Táltos keresztje. Például,amikor az úton megtámadják őket... zseniálisan, hátborzongatóan élethű.


Aphrodite
a szerelem és a szépség istennőjeA legszebb szerelmi történet, amit valaha olvastál. 
Sarah MacLean: A hódítás tíz szabálya
Ha már szép kell... a legtöbb amit olvasok bár happyend, de nem klasszikus "szép" történet.
Itt Isabel a talpraesett, okos, életrevaló nő és Nicholas az eszes lord története bontakozik ki egy kedves romantikus történetté. Szép, szívet melengető, kedves. Vigyázat, igen tüzes kötet

Hádész
az Alvilág ura

Egy karakter, akit bármikor átküldenél Hádész birodalmába, hogy végre megszabaduljon tőle a világ. 
EMMA!!!! 
Rebecca Donovan: Visszafojtott lélegzet
Valójában nem is itt, hanem a harmadik kötetben. Nem akarok lelőni semmilyen poént, mert magyarul még meg se jelent az Out of Breath, de kiakasztott. Végig védtem Emmát az első két kötetben ért vádak ellen, de a harmadikban mindenre rácáfolt. Szörnyű. Istenesen megráztam volna, s két pofonnal helyrezökkentettem volna az agyát, ehelyett mindenki tojáshéjon táncol körülötte.

Hestia
a családi tűzhely védőistennője 

Egy könyves hely, ahova szívesen beköltöznél. 
Hát... A Roxfort. Nem tudok mit tenni. Első olvasáskor ez ugrott be, még mielőtt bárkitől bármilyen választ olvastam volna. Ha bármelyik könyv bármelyik kitalált helyszíne lehetne... Roxfort.Nagyon élveztem a képek szanálását (bosszantott, hogy véletlen sem volt mind azonos stílusban) és az elmélkedést is. Köszönöm Vicky3.
Továbbítanám nekik:
Bélabá
Bleeding_Bride
Elisorne
Zalabai_Ági
robinson
Ha kedvetek van, fussatok neki. Szerintem bulis.

3 megjegyzés:

 1. Nagyon jó lett:) És ugye, hogy rögtön a Roxfort ugrik be? Én is próbáltam mást találni - hogy ne mindig a HP legyen - de csak ez marad.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nos, ha álomhely... csak a Roxfort. Oxi-foxi Roxfort...
   De az a park már! Annyira bírom, mikor mennek le Hagridhoz a filmben. A Roxfort a filmben nagyon jó lett.

   Törlés
  2. Igen, a filmben az egész környezetet imádom! Az a kastély!:)

   Törlés