2015. február 1., vasárnap

Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz

Már több, mint egy éve történt, hogy először belefutottam Mosolykába.
Lengyel József a Torta és karamell blog szerzője, (és amellett még sok minden más is) nagy kedvencem, példakép, s mint azt már korábban mondtam, szerelmes vagyok a kezeibe. Olyan dolgokat művel, hogy aki nem ismeri, az MOST kattintson a linkre és nagyon gyorsan nézze meg, majd aztán jöjjön vissza elolvasni ezt.
Szóval a Józsi egy elképesztően aranyos, közvetlen ember, volt szerencsém személyesen is találkozni vele, és igazi rajongója lettem. Amikor megosztotta a Fannynak készült tortát, az írása felkeltette a figyelmemet, nagyon kedvesen írt a képen látható lányról, és Fanny sugárzó, őszinte mosolya is kíváncsivá tett. Így jutottam végül a Mosolyka-kerekesszékkel a világ blogra.

Olyan belefelejtkezős élmény volt, faltam a sorokat. Fanny hihetetlenül karizmatikus, döbbenetesen erős ember, és egészen a hatása alá kerültem, felrázott, ráébresztett akkor ott.
Bosszús voltam, amiért a médiautálatom (főleg tv, de a híreket tudatosan kerülöm online is) és a vidékiségem miatt nem hallottam hamarabb róla. Így történt, hogy a Frizbis műsorról is lemaradtam, és minden egyébről.
Aztán ahogy ez lenni szokott velem, fél szemmel követtem az eseményeket, és már felkaptam a fejem a Mosolyka név hallatán.

Aztán jött a könyv. Alig vártam, hogy megjelenjen. Számoltam vissza a facebook oldallal.
Aztán valahogy mégse lett könyvem, pedig minden alkalommal a homlokomra csaptam, hogy jajj! el ne felejtsem!

Végül decemberben jött haza velem a Te döntesz.
Várt egy darabig rám, hogy nekikezdjek, de erőt kellett gyűjtenem hozzá.
Drámai, fájó, sajnálkozó könyvre számítottam, ahol főhősünk majd sokat sír, és milyen nehéz neki...
(ami persze így is van, csak néha nehéz ilyesmit olvasni.)
Egészen mást kaptam.
Ez nem az a könyv, ami után szomorú bociszemekkel sajnálod a béna lányt.
Ez az a könyv, ami után felállsz megrázod magad (esetleg felpofozod magad) és megemeled a kalapodat a béna lány előtt, akiben több ez erő és az élni akarás, mint a legtöbb ép testben élő társunkban.


Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz


 Mivel töltenék ki egy napot, ha nem lennék kerekesszékben? Sosem feküdnék le, nehogy véget
érjen az a csodanap! Fogócskáznék, dögös magas sarkúkban sétálgatnék, fára másznék és rengeteget táncolnék. Az összes számomra fontos ember nyakába beleugranék. Sétálgatnék a Duna-parton és a Városligetben, angyalkát rajzolnék a hóba vagy az avarba. És egyvalamit biztosan kipróbálnék nemcsak állva, de fejen állva is… 

Sokáig kerestem a miértekre a választ. Vajon miért lettem beteg? Miért küzdjek tovább? Mára azonban már tudom. Azért, hogy megmutassam a világnak: nincs lehetetlen!

Fanny izomsorvadással született. Az orvosok 18 évet jósoltak neki, ám ő ma már 25 éves, dolgozik és valóra váltja az álmait. Mindig mosolyog, pedig folyamatosan harcot vív a betegségével, az élettel, a hétköznapi nehézségekkel. Kerekesszékét oly könnyedén viseli, mint mások a magas sarkú cipőjüket. Bár egyedül nem tud megfordulni az ágyban, vagy egy kupakot lecsavarni az ásványvizes üveg tetejéről, de imád élni, és célja, hogy egyszer egy asztal tetején táncoljon szilveszter éjszakáján.
Fanny hozott egy döntést: nem hajlandó elkeseredni, és pozitív hozzáállása már többször átsegítette a leglehetetlenebb helyzeteken. Megható önéletrajza mindenkinek megtanítja: az életben minden csakis rajtunk múlik!


Libri, Budapest, 2013
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633102893

***

Máskor a történettel kezdem, de ez itt egy önéletrajzi regény, tehát a története Fanny élete.
Adatszerűen ilyesmik vannak benne:
*Másfél évesen kiderült, hogy izomsorvadása van, SMA beteg, ami igen rossz életkilátásokat jelent.
*Szülei minden lehetséges dolgot megtettek az egészségéért (külföldi kezelések stb) , édesanyja, aki úszóedző volt, keményen küzdött, hogy lánya minél lassabban épüljön le. Naponta órákig edzette és masszírozta.
*Öt évesen került kerekesszékbe.
*A szülei elváltak, anyukája egyedül maradt, nem sokkal ezután édesanyjánál mellrákot diagnosztizáltak. Anyukája kezelései miatt egy időre speciális iskolába került, majd rövidesen újra otthon élhetett, míg anyukája betegsége nem fokozódott és gerincáttét miatt maga is kerekesszékbe kényszerült, s nem sokkal ezután elhunyt.
*Fanny apukájával és új családjával élt ezután.
*15 évesen talált rá véletlenül egy zárójelentésre, ami kereken kimondta, hogy szerencsés esetben a várható élettartama 18 év.
Ekkor határozta el, hogy ÉLNI fog abban a rövid időben, ami még hátra van.
*Dolgozni kezdett, táncolt a szalagavatóján, és megszületett Mosolyka.
*Blogot írt (ami 2012-ben Goldenblog díjat nyert), mosolyt és ölelést osztott, számozott babokkal reményt osztott, aztán bögréket gyártott s végül könyvet írt.
*Juszt László műsorában a Tévé ügyvédjében végre támogatást is kapott: a kínai őssejt kezelését támogatta két üzletember.
*A Frizbiben Hajdu Péterrel beszélgetett, s már az egész ország megismerte.
*Első könyve, az önéletrajzi ihletésű Te döntesz 2014-ben a Libri Aranykönyve lett.


DE
Mint fent is írtam, ez a könyve nem ennyi.
Fanny egy pillanatig nem sajnáltatni akarja magát.
Elmondja a nehézségeit, de a tragédiákat se sötét köntösben, hatásvadász módon meséli el. Mert lássuk be, az élete nem volt fenékig tejfel. Nem dagonyázik önsajnálatban, pedig lenne oka rá.
Nem.
Azt gondolja, mikor szörnyűségekkel, tragédiákkal, nehézségekkel találja szembe magát: Ennek így kellett lennie.
Fanny élni akar. (Ma 26 éves.)
És nem egy szürke szobában búslakodva várni a halált, mert azt már úgyis megjósolták.
Boldog akar lenni!
És igaza van! Te döntesz!
Ugyanaz a dolog lehet bosszantó, idegesítő, elkeserítő, de lehet vicces, humoros is.
És ő belenevet a nehézségek arcába.
Ha egyedül nem tud egy pohár vizet engedni, akkor addig szenved, míg kifeszíti a fagyasztót és kikapar egy kevéske hús és zöldség szagú jeget, hogy a szomját oltsa, míg befut a segítség. Ja, és utána jót mulat a történeten.
Egyfajta szemléletváltást sürget. Hogy a rokkant, kerekesszékes ember is csak ugyanolyan ember, mint a két lábon járó. Hogy bár segítségre van szüksége, azért meg lehet őt szólítani. Nem kell rajta sajnálkozni.
De ezen túl még nagyon sok más van a könyvben. Hihetetlen mennyiségű pozitív energia.
Az elkeseredett, depressziós, önutáló emberek terápiás könyve lehetne.

A könyv stílusában olyan, mintha egy barát visszaemlékezéseit hallgatnám.
Nem túlcizellált, nincsenek ömlengő jelzők, nincs túlfaragva, szépítve.
Éppen ezért nem nyögve nyelős, hanem gördülékenyen olvasható, és végtelenül természetes.
Azt gondolom, Mosolyka egy csodálatos ember, őszintén mondom, felkerült a listámra, azok közé az emberek közé, akikkel egyszer nagyon szeretnék személyesen találkozni.

Szívből ajánlom a könyvet mindenkinek, aki szomorú és aki vidám, aki fogyatékkal él és aki egészséges, akinek beteg ember él a családjában, s aki maga beteg, és úgy egyáltalán mindenkinek, aki szokott kerekesszékessel/fogyatékossal találkozni akár az utcán, üzletben, bárhol. Lenne mit tanulnunk...

Szemszög: E/1 természetesen Mosolyka

Kedvenc szerepők:
* Fanny
* Barbi, Niki, Brigi, és még sorolhatnám

Utáltam szereplők:
* Zoli, természetesen.

Kedvenc rész:
* Barbi megismerése és a Tévé ügyvédje
* Kína
* Az izmos, édesen mosolygó csokoládéautomata szerelő :-) Mert tudom, hogy azóta már ő Fanny férje.

Értékelésem pontokban:
10/10
Abszolút Favorit (AF)
Imádtam.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése