2015. szeptember 21., hétfő

Geronimo Stilton, avagy mit olvasson a gyerek?

A címben szereplő kérdés nagyon sűrűn felmerül bennem egy iskolás és egy óvodás gyerkőc anyukájaként.
Benedek Elekkel és magyar népmesékkel indultunk, rövid tanulságos állatmesékkel és aranyos kis történetekkel, de pár éve felmerült az igény valami komolyabbra is.
Vannak kedvencek, vissza-visszatérők, úgy gondoltam hasznát vehetitek a tapasztalatainknak, ezért egyfajta sorozatot szándékozok írni arról, mit olvasunk a gyerekekkel, hátha ötletet tudok adni más szülőknek is.

Első körben a Geronimo Stilton sorozatra esett a választásom.

Annak idején amikor az elsőt, ha jól emlékszem A kanális királynőjének különös esetét megvettük álmomban nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz, de lánykám azonnal beleszeretett, s azóta már alattomban gyülekeznek itt a gyerekek könyvespolcán.
A gyerekkönyvtárunk tekintélyes készletét is elolvastuk már és ha épp a sulikönyvtárban talál ilyet, egészen biztosan kiveszi. Nem kis meglepetést okozott tavaly az akkor másodikos könyvmolyom, amikor első szünetben elhozta és délután, zárás előtt visszavitte az Ajajj micsoda baj c. könyvet. A könyvtáros néni kikérdezte, mert nem hitte el, hogy a szünetekben tényleg kiolvasta.

De mitől jók ezek a könyvek?Miért ez a nagy népszerűség?

* könyv formátumú, centis gerincű kötetek, mégis nem túl hosszú történetek. - haladás érzése, sikerélmény a gyerkőcnek

* színes, igényes kötésű, szép nyomtatás - nagyos könyvek

* könnyen olvasható, nem túlkombinált, jól érthető mondatok - egy másodikos is egyszerűen, egyedül is le tud mellé ülni

* nagy, jól látható, de nem dedósan, bugyután nagy betűk - ismétlem, olvasni tanulgató gyereknek sikerélmény.

* vicces, poénos helyzetek tömkelege (oké felnőttként már inkább fárasztó, de a gyerekek hatalmasahat szok,tak kacagni Geronimo újabb és újabb bakijain.)- jó szórakozás.

* különböző színű, méretű, formájú, betűtípusú szavak ismétlődnek ez méginkább könnyíti az olvasást. Sose felejtem el, talán a Bátorság titka lehetett, ahol azt hiszem a 'furcsa' szó tűnt fel újra és újra ugyanolyan formában. Akkor még pici volt Encsi, óvodás, de felismerte az ugyanúgy írt szavakat és ahogy az ujjamat követte a könyvben, "felolvasta" a szót, és rettenetesen elégedett volt magával, hogy TUD OLVASNI!


* jópofa, nem erőszakos, nem durva

* aranyos, bár kissé szélsőséges karakterek vicces, beszédes nevekkel (Trappola, Pinky, Tragika, Dózer)





* szerethető, kedves történetek

* bár nem különösebben választékos a nyelvezete, ez szerintem pont emiatt alkalmas arra, hogy egy alsós gyerkőcöt is kitűnően szórakoztasson. A "furcsa" szavakat megtalálhatják az adott oldalon lerajzolva (lásd: pergamentekercs)

* rengeteg könyv található a sorozatban, mindenki megtalálja a kedvencét: sportos, természetvédős, barátságos, családos, nyomozós, szeretetes, nyaralós, játszós és sorolhatnám.

SŐT! Mivel azt hiszem elég jól meglátták az üzletet a dologban, vannak képregények, Tea Stilton kötetek, Szuperhősök és a nagyobb lélegzetvételűek: A Fantázia Birodalma sorozat vagy a Bátorság tot (Rágcsália sztárírója, a legjobb sztorik elhozója! Lenyűgöző, elképesztő, kalandvágyó főszerkesztő!)
titka gyönyörű keménykötésű könyvei és ki ne hagyjam a kiváló rajzfilmsoroza



Na de beszéljünk a szülőkről is.
Az első kettőt kb még élvezni fogjátok, hisz aranyos meg minden, de kb a harmadiknál unjátok az ötödik után pedig rituális égetést tervezgettek, DE a gyerekek akkor is imádják majd, igy kénytelenek lesztek megvenni az újabb és újabb köteteket.
Még egy pozitívum így a végére:
*elfogadható, barátságos árai vannak, 1200-1700Ft körüli áron kapható szinte bárhol de használtan már 500Ft-ért megtalálhatóak.

5 megjegyzés:

  1. Lányoknak a Fiúk kizárva sorozat is cuki lehet, néhányat olvastam belőle. Vegyes család összeszokása, testvéri, baráti szeretet és egy csöpp varázslás. Az előző kötetek alapját mindig elismétli. A betűk nem ilyen sokfélék, de szerintem egy 8-10 évesnek simán élvezhető már.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Folytatni szeretném majd ezt a dolgot, mindenképpen sor kerül majd a lányos, lovas sztorikra is pl, és majd megkukkantom ezt is, amit említettél.

      Törlés
  2. Végre, írtál...!
    Ó, ajánlanék én is egy sorozatot: természetesen skandináv... Pettson és Findusz a két állandó főhős. Az író az illusztrátor is: Sven Nordqvist. Van állatos, karácsonyhoz kötődő történet, horgászós, kirándulós, költözéses. Eddig 15 kötet jelent meg itthon is. Nagyon nagyon jó!

    VálaszTörlés
  3. Igen a Pettson és Findus rajzfilmből már ismerős, még könyvben nem olvastuk, de nagyon aranyos.
    Majd lessük ;-)

    VálaszTörlés
  4. Jó, hogy kitetted a sorozatot a blogodra! :-) Nagyon alkalmasak az írások arra, hogy a gyerekek megszeressék a könyvet, az olvasást. Gyermekes szülőknek csak ajánlani lehet ezt a sorozatot!

    VálaszTörlés