2015. december 28., hétfő

Kapa Mátyás: Árnyak Bizánc felett

A könyv egy kedves ismerősöm révén került a kezembe.
Mivel nagyon szeretem a történelmi regényeket kérdés se volt, hogy elolvasom-e.
Közel egy hónapja fejeztem be, de már az olvasás közben tudtam, hogy írni fogok róla.
Sajnos a munka, gyerekek, közelgő karácsony és minden egyéb között ez eddig sajnos elmaradt.
Most pótolom ezt a restanciát.


Kapa Mátyás
Árnyak Bizánc felett 

(Félhomály 3.)
A Félhomály sorozat harmadik kötete az Árnyak Bizánc felett címet viseli, története pedig a negyedik keresztes hadjárat (1202-04) előzményeit, eseményeit és következményeit dogozza fel. 
A történet kezdetén III. Incének, a középkor leghatalmasabb pápájának a hívó szavára keresztesek gyülekeznek Velencében, hogy a Szentföld védelme érdekében hadjáratot indítsanak a mohamedán Egyiptom ellen. A sereg vezetői azonban nem tudják kifizetni a Velencei Köztársaság számára a szállítás költségeit, így kompromisszumra kényszerülnek. Az idős, majdnem teljesen vak, mégis energikus és nagyravágyó dózse, Enrico Dandolo felajánlja a kereszteseknek, hogy Velence is katonákkal csatlakozik a hadjárathoz, és kedvezményesen szállítja a csapatokat a keleti hadszíntérre, ha a sereg előbb fizetségként megtesz egy apró szívességet 
A történet folytatása megannyi izgalmas kérdést vet fel. Mi mozgatja a hétköznapok emberét, illetve a kisebb-nagyobb emberi közösségek vezetőit cselekedeteik, döntéseik során? Vannak-e igaz és örök értékek, amelyeknek mindenképpen alá kell rendelnünk cselekedeteinket? Meddig lehet elmenni a rossz kompromisszumokban egy nagy és dicső cél érdekében? És egyáltalán, megismerhetők-e egy nagyszabású, világformáló akció valódi mozgatórugói? Ideológiák vagy gazdasági érdekek alakítják-e inkább a történelem folyását? Vajon van-e bármi összefüggés a kimondott, megismerhető célok és a valós motivációk között? Kik és miként húznak hasznot a hétköznapi emberek által alkotott tömegek manipulálásából?
Kiadó: Historycum, 2015
352 oldal
ISBN: 9786158036108

 A történet:
In medias res kezdéssel Enrico Danolo velencei dózse és Bonifác, Montferrat őrgrófjának találkozójába csöppenünk s bár a titokzatos beszélgetésből vajmi kevés derül ki, azért az első pillanattól egyértelmű, hogy ez a bizonyos tárgyalás meghatározza majd az eseményeket.
A dózse éltes kora ellenére minden szálat rafináltan a kezében tart, úgy alakítja a történéseket, hogy azok az ő malmára hajtsák a vizet, még ha ez egy egész hadjárat eltérítését is jelenti.
Fülöp és felesége Irén

Augsburgban Irén és Fülöp házasságkötésével indulnak az események 1197-ben, itt találkozunk először az elő-előbukkanó Sibylla tekercsekkel, és a jóslattal.

"Amire az istenekből végezetül egy marad,
Abból, hogy miként imádják, kíméletlen harc fakad,
Nyugat népe hadba indul, országokat elsodor,
Ha a Hold az égre feljön, egész Kelet meghódol." 

IV. Alexiosz
Többen is megpróbálják értelmezni, Fülöp és testvére Henrik német-római császár is a keresztes hadjárat sikerét vélik felfedezni benne.
Az események Irén fivérének feltűnésével bonyolódnak. Fülöp sógora mellé áll és segítségével jogos trónjára kerülhet IV. Alexiosz.

III. Ince pápa
Röviddel az események megindulása után meghal először Henrik császár, majd Celesztin pápa, aki helyett Lotario Conti lépett az egyház élére és III. Ince néven a középkor egyik legmeghatározóbb politikai személyiségévé vált.
Ince igyekszik minden udvarban jelen lenni, elküldi hát unokaöccsét Ugot,hogy megbízható kémeket keressen, akik segítenek neki kézben tartani Európát, így ismerjük meg Paolot és Albertot.
Imre király András herceg táborában
A magyar királyságba Taksony és fia Zádor szemén át kukkantunk be. Megismerjük Imre király és öccse András harcát a trónért, mint újabb szálat.
Ezek az események mind a párhuzamosan szerveződő keresztes hadjárat mellékágai, azzal együtt, elősegítve, akadályozva zajlanak.


Szerintem:A történet nagyon hangulatos, könnyű rajta keresztül belecsöppenni a 12-13. század fordulójának eseményeibe. Bár nincsenek hosszas és alapos leíró részek az információ pont elegendő ahhoz, hogy a szemünk előtt pereghessenek az események, legyen bár Róma, Bizánc, vagy egy keresztes hajó fedélzete a helyszín.
Nem okozott gondot felvenni a fonalat és a történet máris vitt tovább.
Az a fajta könyv, amiből "csak még egy oldalt" olvasok, nem egyszer feledkeztem bele, és ha akadt néhány nyugodt pillanatom, gyorsan elővettem, hogy még egy pár mondatot elcsíphessek  Albertoról vagy Zádorról.

Nőként imádtam a történetet, az intrikát, az ármányt, a politika szövevényeit, magával ragadott, kíváncsi voltam, vajon az akciófilmen szocializálódott férfiak mit szólnak hozzá így megosztottam mással is egy-két oldalát, és bizony a nem éppen könyvimádó férfiember is beleragadt a történetbe, annyira lekötötték a keresztes hadjárat előkészületei.
Bár ez az első Kapa Mátyás írás, amit olvastam minden bizonnyal kézbe veszem még az írásait. A stílusa gördülékeny, nem mesterkélt, nem túldíszített, természetes, mintha egy mesélőt hallgatnék. A szerkezet remekül kidolgozott, mindenhol éppen annyi információt kapunk, ami előrébb visz a végkifejlet felé.

A karakterek szerethetőek: Ince politikai érzékét tiszteltem, Fülöp és Irén szerelme a női lelkemnek pont kellett a történetbe, Albertoért szívből tudtam izgulni, Zádor pedig az igazi hős lett számomra a kötetben.
Annyira hétköznapiak, annyira emberiek, hogy egészen hozzánőnek az olvasóhoz.


Szerettem olvasni, mert izgalmas volt, ha a körmöm nem is rágtam le olvasás közben. Érdekes volt, bár némi történelmi ismerettel tudhattam mi lesz a végkimenetel. Nem túl hosszú, sőt, talán kicsit keveselltem is amikor becsuktam.
A kötet rengeteg háttérinformációt ad a hátul található függelékben, térképpel, a benne szereplő személyek bemutatásával segít elhelyezni őket a történelemben.


Ellenben a borító cseppet sem tetszik. Egyáltalán nem illik a kötethez, egy gyenge gyermekkönyvnek tűnik, bár egyáltalán nem az, sokkal inkább egy színvonalas történelmiregény.

***
Eugène Delacroix: A keresztesek lerohanják Konstantinápolyt
 Szemszög:
E/3
(fejezetenként más)

Kedvenc szereplők:

* Fülöp és Irén
* Alberto 
* Paolo
Utáltam szereplők:
* a dózse
* Murtzuphlosz Alexiosz
Kedvenc rész:
A mindent átszövő politika
Szomorú rész:

Mélységesen elszomorító volt Zára leigázása és Konstantinápoly ostroma különösen, hogy ezt a keresztes hadak tették
 
8/10
Nagyszerű Könyv (NK)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése